AI – framtidens marknadsförare!

Idag är det viktigare än någonsin att kedjan/butiken är relevant, ger köpupplevelser och kan locka till sig och behålla sina kunder. För att lyckas med det och klara den tuffa konkurrensen måste ny teknik med maskinlärning/AI användas som förenklar och effektiviserar och ger kunderna en oöverträffad shoppingupplevelse.

”Data is King”

”Data is King” brukar man säga och en förutsättningar för att kunna analysera och dra rätt slutsatser med maskinlärning/AI. Den andra förutsättningen är att relevant data har samlats in. En av de viktigaste är transaktionsdata över genomförda köp och därefter kunddata som gör att man kan koppla transaktionsdata till en unik person. Dessa två komponenter gör att vi lätt med maskinlärning/AI kan segmentera kunden och på så sätt erbjuda exakt det kunden önskar vid varje specifika tillfälle. Till exempel så kan vi nu se om detta är en kund som enbart handlar kampanjvaror till extra pris, bara handlar varor till ordinarie pris eller bara vissa typer av varor varje gång han/hon besöker butiken eller webbshoppen.

Vi har också aspekten att kunna para ihop varor så att vi kan erbjuda rätt komplementvara vid rätt tillfälle. Att automatiskt lägga till en stekspade när man erbjuder stekpannan på rea skapar merförsäljning och kan var det som säkerställer marginalen. Transaktionsdata kan för maskinlärning/AI ge stor insikt i att para varor och ibland kan det bli kombinationer som inte är självklara, utan baserar sig på kundflödet och kundtypen just denna dag. Till exempel så skulle korvbröd vara ett naturligt komplement till varmkorven som är på erbjudande, men maskinlärningen/AI kanske parar ihop räksallad med varmkorven istället, då det mest är vuxna utan barn som handlar denna dag. För att kunna göra bra varumatchningar krävs också att produktdata innehåller information om till exempel kön och ålder.

Detta innebär att vi nu helt automatiskt kan rikta kampanjerna individuellt och träffa mera rätt vilket skapar lojalare kunder som handlar mer. Om det tidigare var en utmaning att skapa en kampanj varje vecka så gör maskinlärning/AI att vi nu kan skapa miljontals personliga kampanjer varje dag.

Med andra ord, att möta kunderna på kundens egna villkor blir allt viktigare för att lyckas. Det gäller att visa kunder vad de vill se och ge den information de behöver för att fatta sitt köpbeslut. Mobila enheter med sina små skärmstorlekar gör personalisering ännu mer kritisk. Maskinlärning/AI kan hjälpa detaljhandlaren att utnyttja de mobila enheternas skärmar med bästa möjliga innehåll för varje enskild kund och tillfälle.

Prisrobotar för alla

Företag som Amazon har länge haft tillgång till stora mängder prisdata och sofistikerade prissättningsprogram som gör det möjligt för dem att snabbt reagera på förändringar i konkurrenternas prissättning och konsumenternas efterfrågan. Dagens detaljhandlare som inte har tillgång till sin data än har inte historiskt sett haft samma verktyg och möjligheter. Men genom maskinlärning/AI kan nu applikationer som justerar priser automatiskt erbjudas. Dessa applikationer baserar sig oftast på icke-lagrad data som väder, lokala evenemang och konkurrenters kampanjer. Detta är ett viktigt första steg för att gör något trots att man inte har datat. Allt för att undvika att tappa kunder bara för att priset är fel och att kunden väljer att handla hos en konkurrent istället. Det gäller ju att i alla lägen få kunden att ta sitt köpbeslut!

AI i butiken

Att använda maskinlärning/AI aktivt i butiken blir mer och mer viktigt,. Butikens personal kan använda maskinlärning/AI för att ge rekommendationer och hjälpa kunderna genom bärbara iPad’s och liknade mobila enheter. Vi kommer också att inom en snar framtid att använd ansiktsigenkänning för att identifiera kunder och informera butikspersonalen om deras preferenser och köpmönster. Att ta hänsyn till demografiska trender och till och med upptäcka kundernas humör och sinnesstämning kommer bli en vardag i varje kundmöte. Butikens personal måste kunna ta hänsyn till detta för att leverera bästa personlig service. Något som vi som kund kommer se som en självklarhet och ett måste för att vara en lojal och återkommande kund i kedjans alla butiker.

AI – en osynlig kraft

Många av dessa förändringar kommer att vara osynliga, eftersom vetenskapen och matematiken bakom till exempel bättre kampanjer, priser och kundbeteenden inte är något som kan ses av kunderna. Kunden kommer istället att känna det som om att timingen var rätt och att erbjudandet som han/hon behöver just nu var tillgängligt till rätt pris. Maskinlärning/AI kommer också att minska kedjans kostnaderna då mer blir automatiserat men också minska kundernas egna kostnader. Helt klart ett vinn-vinn förhållande för alla parter.

Vad kan Mediaset erbjuda?

Mediaset’s koncept ”Store Automation” erbjuder från CakeBox och Dintero en datahub med maskinlärning/AI som möjliggör mycket av det som beskriv ovan. Vill du vet mer? Skicka ett e-post till salg@mediaset.no eller tryck på knappen nedan.

Jag vill veta mer

Relaterte artikler

Kundresan 2020

Kundresan 2020

Att få med kunden på den framtida kundresan handlar mycket om kundinsikt och maskinlärning/AI för att ge en bättre kundupplevelse. En kundupplevelse som skapar lojalitet och gör att kunden handlar mer med större frekvens.

Store Automation – En nödvändighet?

Store Automation – En nödvändighet?

För att vara relevant, ge en köpupplevelse och locka till sig kunder måste kedjan/butiken tillföra ny teknik. Teknik som förenklar både för butikens anställda men också så att kunderna får en oöverträffad shoppingupplevelse.

Högpresterande Butik

Högpresterande Butik

Analys och detaljhandel är två saker som verkligen går hand i hand men fokus har under många år varit analys av data i den digitala världen – online. Ny teknik och forskning har nu gjort analys tillgänglig även för den fysiska butiken och fler detaljhandlare ser redan dess enorma fördelar.

Dintero, ny nordisk partner

Dintero, ny nordisk partner

Något av det viktigaste för en kedja/butik nu och framöver är att få en 360 graders kundinsikt. Att nå detta krävs att kundinteraktionerna digitaliseras friktionslöst, till exempel med digitala klippkort, kvitton, personliga erbjudanden och rabatter som både ökar försäljningen och skapar loyalare kunder.

Mediaset tecknar avtal med Papirfly

Mediaset tecknar avtal med Papirfly

I samband med att Mediaset lanserat sitt koncept ”Store Automation” tecknas nu ett nordiskt avtal med Papirfly, det mest kompletta skyltsystem/marknadsverktyg för huvudkontor och butiker på den nordiska marknaden.